Baserriko ogia, txorizoa eta arrautza egosiak batzen dituen opil berezia da Garapaioa. Debagoienean eta Durangaldean Garizuma garaian opari emateko ohitura dago.
Arrasate aldean Karapaixoa esaten zaio. Elgetan, Garipaua. Durangaldean, Mokotza. Horra beste zenbait datu jakingarri:
CodeSyntax enpresako aitaponteko ere bada Joxe nonbait. Pare bat urte da etortzen zaigula bisitan karapaixoarekin. Atzo izan zen eguna.
Argazkiak.org | Karapaixoa eta Joxe Aranzabal © cc-by-sa: Luistxo.F
Errezetari dagokionez... Okindegiek-eta ez dute zabaldu nahiko. Debagoienean enkarguz egiten dira holakoak. Joxek ekarritako hori Arizmendi Ikastolan Down sindromea duten eskolaumeen taldeak egina da, lan asko izaten omen dute Garizuman, enkarguak jaso eta karapaixoak zerbitzatu.
Aldaerak aldera, gure kulturan ez ezik ingurukoetan ere hedatu samar dagoen opil bete hori egiteko formula eskatu duzue, etxean egiteko. Ea lagun dezakegun.
Bi bide ditugu: bata, okindegian enkargatzea, akaso nork bere arrautza eta txorizo pusketak eramanik.
Bestea:ogia etxean egiten duzuenonean beti dago altxarria (legamia) baliagarri. Kontua da ogia beti bezala egin ordez, harroago egitea, lehenago erre dadin, eta arrautzak eta txorizoa bertan biltzea.
Lehenaldiko gutizia horiek (taloa bezala) egun inoiz edo behin jateari ondo-ondo deritzogu, kulturaren parte bati (komunikazioa, hartu-emanak, etab.) eustea den neurrian.
Eta inork badauka garapaioaren errezeta, ala? etxean egin nahiko nuke!