Bi egunez aurkeztu da Bizkaiko aurtengo txakolina, Bilboko Carlton hotelean. Bizkaia ia osoan egin daiteke txakolina eta, honi esker, Getariako deituraren parean jar daiteke Bizkaikoa, hiruzpalau urte barru. Harrapau eta pasau?
"Bizkaiko arrobia" izendapen azpian Zubizarreta edota Ritxi Mendiguren-en sartu ziren legez, nik uste Oñati edota Arrasateko txakolin egileek "Bizkaiko txakolin"a izen azpian sartzen saiatu beharko luketela. Aukera eta etorkizun hobea, duda barik.
> Arrasateko txakoliñ egile batek ere oztopoak baino ez ditu izaten. Itxura denez, txakoliña Getarian egiten denari bakarrik dei diezaiokela eta, boteiletako etiketetan beste zerbait ipini behar du berak. Hau da, itxura denez, Gipuzkoan, txakoliñaren monopolioa Getarikoak bakarrik du.
Ez dakit baskongada alde horretan badakizuen, baina Iruñerrian Txakoliña egin izan omen da duela ez hainbeste urte arte. Duela 30 edo 40 urterarte ere ba omen ziren Chacolí izeneko taberna batzu. Hauetan ez zen Iruñerriko txakoliña baizik ateratzen eta emakumeak sartzea debekatua zela ere entzun dut. Txakoliña beltza omen zen hemengoa.
Sagardoa Astigarragaran bakarrik egiten ez den moduan, Gipuzkoan ere txakoliña beste hainbat tokitan egiten da. Esaterako, Arrasaten. Bide batez esan, bikaina egiten dela hemen ere. Mondragoen ez ezik, gainera, bailarako beste herri batzutan ere egiten da txakoliña, esaterako, Oñatin. Baina Oñatiko txakoliñ egileak, esaterako, nahiko beldurtuta daude, Gipuzkoako Diputazioak bidali dien agindu baten arabera, mahastiak kendu egin behar baitituzte. Diputazioari galdetu beharko litzaioke zer dela eta Oñatin ezin den txakoliña egiteko mahastirik hazi.
Arrasateko txakoliñ egile batek ere oztopoak baino ez ditu izaten. Itxura denez, txakoliña Getarian egiten denari bakarrik dei diezaiokela eta, boteiletako etiketetan beste zerbait ipini behar du berak. Hau da, itxura denez, Gipuzkoan, txakoliñaren monopolioa Getarikoak bakarrik du. Eta horra hor paradoxa: Arrasatekoari zein Getarikoei enologo berak egiten diela txakoliña, eta gainera, Arrasaten batutako mahatsa Getarira eramaten dela bertan txakoliña egiteko. Beraz...