Marta Bueno Sanz Triasiko Berantiarrean, duela 230 miloi urte inguru, Iberiar penintsulako iparraldea itsasoak estalia zegoen. Garai hartan, gatz ugariko buztinen sedimentazioa gertatu zen. Lurrazalak aldaketa sakonak izan zituen, eta buztin geruzak beste material batzuekin estali ziren. Hala ere, geruza gaziek, dentsitate txikiagokoak eta plastikotasun handikoak, pixkanaka-pixkanaka gora egin zuten beste harri batzuetan zehar.
Azken emakume gatz egileak zientziakaiera.eus/2021/10/04/azk…
Badakigu gatza oso preziatua izan dela beti, elikagaiak kontserbatzeko erabil daitekeelako, eta oso balioetsia izan dela, halaber, gutxi dagoelako. Hain balioetsia, ezen antzinatean gatza erabiltzen baitzen ordainsari moduan (gaztelaniaz, salario). ow.ly/tV6b50Gl7rYco/F0nLZPBOao">pic.twitter.com/F0nLZPBOao
Oraindik abian dauden ikerketek erakutsi dutenez, Añanako bailaran duela 7 000 urte hasi zen gatza ekoizten. ow.ly/m5Nf50Gl7xm @MartaBueno86G -ren eskutik #zientzia pic.twitter.com/oylpinLReZ
Fitxatuta. Primeran @zientzia_k ! Darraigun #KulturaZientifikoa hedatzen
Azken emakume gatz egileak #dibulgazioa #kolaborazioak zientziakaiera.eus/2021/10/04/azk…
Bikaina! Eskertzen dizut @zientzia_k ! Orain gehiago dakigu!
Emakumeek eta gizonek beste zeregin bat izaten zuten Añanan gatz bilketa amaitu ondoren: gatz zakuak sorbaldan edo buruan garraiatzen zituzten terrazetatik herriko biltokietaraino. Biltokietan luzaroago gordetzen zuten gatza, euritik salbu. ow.ly/7u6R50Gl7Lrtps://t.co/f5XA3MQGJl">pic.twitter.com/f5XA3MQGJl
Gatzaren ekoizpen katean, hala ere, bazegoen emakumeek soilik egiten zuten eta oraindik ere egiten duten lan bat: amaierako produktua kontrolatzen eta garbitzen dute, ontziratu, etiketatu eta banatu aurretik. ow.ly/i5As50Gl7O6 pic.twitter.com/xo7U7Pp6Jt
Azken emakume gatz egileak dlvr.it/S8tYz1 pic.twitter.com/QmPXT2MjhM
Azken emakume gatz egileak zientziakaiera.eus/2021/10/04/azk… Honen bidez: @zientzia_k
Azken emakume gatz egileak zientziakaiera.eus/2021/10/04/azk… Honen bidez: @zientzia_k
Erantzun
Sartu